Sme na jednej lodi.

Vážení susedia, vážení priatelia, vážení spoluobčania, vážení obyvatelia Veľkých Úľan.

Spoločne zažívame nevšednú, neočakávanú a niekedy aj nepríjemnú situáciu. Máme spoločného nepriateľa ktorého nie je vidieť, cítiť ani počuť a možno práve preto v nás vyvoláva TEN strach, pretože strach z neznámeho nám nedáva šancu sa primerane pripraviť na boj.

COVID-19 (prezývka koronavírus) má celkom silné kalibre, je približne 4 násobne infekčnejší ako bežný vírus chrípky, má približne tri krát dlhšiu inkubačnú dobu a veľmi veľké percento nosičov koronavírusu nemá žiadne príznaky. Takto infikovaný človek bez príznakov sa stáva Trójskym koňom spoločnosti, šíriac chorobu bez toho aby o tom vôbec tušil.

Môže to byť Váš sused, Vaša dcéra, brat, poštárka, môžem to byť aj ja.

Keď sa na mape infikovaných objavila červená bodka na našej obci, prirodzene to vyvolalo TEN strach. Je prirodzené sa pýtať v ktorej ulici to je, ako sa ten človek volá a či som sa s ním náhodou nestretol. Ako sa mu mám vyhýbať a vôbec, nemali by sme okolo neho postaviť stenu? Stan? Fóliovník?

Táto choroba si nevyberá, zajtra ju môže dostať Váš sused, Vaša dcéra, brat a aj poctivá pani poštárka. Obava z chorého a jeho značkovanie sa zajtra môže obrátiť voči Vám. Zajtra sa môže stať že vy, alebo niekto Vám blízky ochorie a bude potrebovať našu pomoc, nie nenávisť. Prekonajme túto situáciu spoločne, spoločnými silami. Človek s pozitívnym nálezom s veľkou pravdepodobnosťou vyzdravie a zas bude náš.

Nech je náš aj keď potrebuje pomoc.

Egy csónakban evezünk.

Tisztelt szomszédok, tisztelt barátok, tisztelt polgártársak, tisztelt nagyfödémesi lakosok.

Egy szokatlan, váratlan és néha talán kellemetlen helyzetben találtuk magunkat. Van egy láthatatlan közös ellenségünk. Nem lehet látni, szaga, hangja nincs. Az ismeretlen ellenfél nem ad lehetőséget, hogy felkészüljünk az ellene való harcra, és talán ezért félelmet kelt bennünk.

A COVID-19 (beceneve koronavírus) meglehetősen erős fegyverekkel rendelkezik, körülbelül négyszer fertőzőbb, mint egy közönséges influenzavírus, a lappangási ideje körülbelül háromszor hosszabb és a koronavírus hordozóknak nagyon nagy százalékában nincs semmilyen külső tünete. Ez a fertőzött, tünetmentes személy a társadalom trójai falóvává válik, és a betegséget anélkül terjesztheti, hogy egyáltalán tudna róla.

Fertőzött lehet a szomszédja, lánya, testvére, postás néni vagy akár én is.

Amikor a fertőzöttek térképén megjelent a falunkat jelző piros pont, ez természetesen előhozta a félelmet. Természetes azt kérdezni, hogy melyik utcában lakik, hogy hívják és vajon véletlenül nem találkoztam vele. Hogy lehetne elkerülni a véletlen találkozást, és nem kell e falat köré emelni? Vagy sátrat? Fólia sátrat?

Ez a betegség nem válogat. Holnap megkaphatja a szomszédja, lánya, bátyja és lehet, hogy a becsületes postás néni is. Nem szabad a beteg személyt megbélyegezni mert akár Önnel is megtörténhet, hogy megfertőződik. Holnap Ön vagy közeli személye megbetegedhet és segítségre lesz szüksége, nem pedig gyűlöletre. Közös erővel oldjuk meg ezt a helyzetet. A pozitívan tesztelt személy nagy valószínűséggel meggyógyul és újra közösségünk tagja lesz.

Legyen közösségünk tagja akkor is, amikor segítségre van szüksége.